English

NIEUWS

Storioni Trio in The Strad

Heather Kurzbauer, journaliste van het... >>

Mini-documentaire Storioni Trio

 >>
News

Volgend concert

,
aanvang uur
Fotogallery Storioni Festival 2010-2011
 

Triple concert in Frankrijk met toetje na.

Amper een week na het Festival stappen we maandagochtend vroeg gedrieën in de Thalys naar Beziers, Zuid-Frankrijk voor een concert met het Würthenbergisches KammerOrchester Heillbronn.
We hebben voor de trein gekozen omdat we veel te bespreken hebben en je elkaar in een trein beter kunt verstaan, in een vliegtuig is dat toch moeilijker.
De reis begint met het doorlezen van de krant. Ik kan me voorstellen dat het er voor een muziekliefhebber, die ons pas nog op het podium heeft gezien, best komisch uit ziet: alle drie achter een krant verscholen.
Na een kwartiertje heb ik hem wel uit. Ajax weer niet gewonnen en voor de rest veel van hetzelfde, politici die elkaar in de haren vliegen, allemaal ellende die over ons heen wordt gestort…..op naar de koffie !
Onderweg naar het restaurant, passeer ik mijn cello die met een enorme fietsketting vastgeklonken aan het bagagerek behoorlijk in de weg staat. Het voelt gewoon niet goed om een inmiddels 310 jaar oud instrument daar helemaal alleen in het gangetje te laten staan...
Na de koffie en croissants worden we langzaam wakker en begint de evaluatie van het Storioni Festival 2010 “Verteld & Gezwegen”. Dat is altijd een beetje een raar moment. Het hele jaar ben je bezig met de voorbereidingen, waarna, in 10 dagen, het Festival voorbij vliegt..
Evaluaties gaan over het algemeen over wat er nog beter, mooier en spannender kan of hoe je een thema als een rode draad door een Festival kunt vlechten zonder dat het gaat overheersen. Het gaat ook over, wie we dit jaar opdracht zullen geven voor nieuwe -voor ons geschreven wereld premières- maar ook over de waxine lichtjes in de ‘Storioni Nacht’ die uitverkocht bleken ( na lang zoeken konden we ze toch nog bij elkaar sprokkelen ) en over de bladmuziek die een enkeling vergeten was.
Op deze manier vliegt de reis voorbij. Bij aankomst in Parijs heeft de Thalys een uur vertraging, maar de overstap levert geen problemen op. De TGV naar Beziers blijkt ook geen snelheidsduivel: we komen om 22.00 uur ( maar liefst twee uur later dan verwacht ) in Beziers aan, een middelgrote stad aan de Franse Middellandse zee kust. Als we in het hotel aankomen, blijken onze vrienden van het orkest in de lobby van het hotel al aan de wijn te zitten.

De volgende dag om 11.00 is de generale met orkest van Beethoven's Triple Concert en Martinu’s Concertino.
We spelen dus twee concerto's in één concert wat vrij uitzonderlijk is en we nog niet eerder gedaan hebben. Beide concerto's zijn om uiteenlopende redenen lastig en vragen een hoge concentratie. Beethoven, omdat het technisch en muzikaal zeer veel van de solisten vraagt en Martinu, omdat het ritmisch zeer complex is.
De zaal ziet er schitterend uit, echt een Opera zaal van pak weg 100 jaar geleden met hoge balkons en loges met tegen het plafond prachtige muurschilderingen. Helaas is de zaal akoestisch zeer droog, en is het makkelijker een toespraak te houden dan een mooie klank te maken, dáár ligt dus de uitdaging..
De repetitie gaat voorspoedig, het orkest heeft het al vaker gespeeld en het samenspel met dirigent Ruben Gazarian, verloopt ook soepel.
Na afloop van de repetitie hebben we bijgetankt met een 'steak poivre' en als dessert een stuk 'tarte citron' waarna we in het hotel even zijn gaan uitrusten...
Het concert verloopt goed, we zijn zeer tevreden en spelen als toegift de 6e Dumky uit het gelijknamige trio van Dvorak.
S'Avonds bij aankomst in het hotel blijkt dat er een treinstaking op handen is, dat wordt dus spannend morgen...


Marc
 


www.storionitrio.com

 


<< terug naar overzicht