Storioni Trio

Bart van de Roer – piano
Wouter Vossen – viool
Marc Vossen – cello

Het Storioni Trio wordt algemeen beschouwd als een van ’s werelds toonaangevende pianotrio’s.

Het ensemble, opgericht in 1995, ontleent zijn naam aan de door Laurentius Storioni gebouwde viool (1794) die door Wouter Vossen wordt bespeeld. In de beginjaren werkten de drie musici intensief met het Vermeer kwartet, de violist Isaac Stern, cellist Mstislav Rostropovich en met Menahem Pressler, de pianist van het roemruchte Beaux Arts Trio. Het winnen van de ‘Kersjes Prijs’ in 2000 droeg bij aan een vliegende start.

Dit seizoen viert het ensemble zijn 25-jarig jubileum. ‘We hebben nog steeds het enthousiasme dat er vijfentwintig jaar geleden was,’ zegt Wouter Vossen. ‘Wij worden permanent gedreven door enthousiasme over de volgende stap, en die maak je meestal vanuit een muzikaal perspectief. Dat geeft veel energie.’

In die kwart eeuw heeft het Storioni Trio een geheel eigen geluid en kleur gevonden. Zo intensief als de repetities van het trio zijn, zo indringend zijn de concerten. Dit zijn musici die verder willen gaan dan de muziek, zij willen een verhaal vertellen. Het is hun drijfveer om een breed publiek te laten genieten van die levende muziek, vanuit de overtuiging dat je met muziek grenzen kunt overbruggen. Het Storioni Trio vindt het sociale aspect van de muziekbeleving essentieel. Samen met het publiek geniet het trio van de interactie die in maar ook buiten de concertzaal plaatsvindt. Het trio speelt steeds vaker in unieke ruimtes en op ongewone locaties om samen met het publiek op ontdekkingsreis te gaan.

Het repertoire van het Storioni Trio is breed en omvat werken variërend van klassiek tot hedendaags, van Haydn tot Aho. Beethoven heeft een speciale plek in het hart van de trioleden: ‘Hij daagt ons uit om steeds weer te herontdekken waar zijn muziek over gaat en waar onze persoonlijke grenzen liggen.’ Het drietal heeft meerdere keren de complete pianotrio’s van Beethoven als cyclus uitgevoerd, op zowel authentieke als moderne instrumenten.

Grote zaal Concertgebouw Amsterdam

Specialist in tripelconcerten

Een specialisme van het Storioni Trio is het zogenaamde tripelconcert: repertoire voor pianotrio en orkest, met het Tripelconcert van Beethoven als bekendste voorbeeld. De musici hebben een hele reeks tripelconcerten voor zichzelf laten componeren, door David Lang, Kevin Volans, Willem Jeths, Nico Muhly, Kalevi Aho en anderen.
Het repertoire van het trio omvat verder tripelconcerten van onder anderen Casella, Juon, Martinů, Moor en Voříšek. Hun opname van het Tripelconcert van Beethoven kreeg lovende recensies in internationale media, werd verkozen tot Editor’s Choice in Gramophone Magazine en door BBC Radio3 uitgeroepen tot ‘cd van de week’.

Met dit concertrepertoire is het Storioni Trio een graag geziene gast bij gerenommeerde orkesten en dirigenten.Het trio werkte met meer dan 35 orkesten samen, waaronder de Deutsche Radio Philharmonie Saarbrucken, Dortmunder Philharmoniker, het Münchener Kammerorchester, Württembergisches KammerorchesterHeilbronn, Irish Chamber Orchestra, RTE Orchestra, Britten Symphonia, Hong Kong Philharmonic, Orkest van de 18e Eeuw, European Union Youth Orchestra, Antwerp Symphony Orchestra, en met dirigenten als Jaap van Zweden, Philippe Herreweghe, Martyn Brabbins, Otto Tausk, Olari Elts, Antony Hermus, Kees Bakels, Kenneth Montgomery, Jan Willem de Vriend en Pablo Gonzalez.

Beethoven Tripleconcert met Jaap van Zweden en het Hong Kong Philharmonic Orchestra

Concerten in binnen- en buitenland, festivals

Het Storioni Trio, door NRC uitgeroepen tot ‘vlaggeschip van de Nederlandse cultuur’, treedt op in de vooraanstaande concertzalen van de wereld, waaronder het Concertgebouw van Amsterdam, Carnegie Hall in New York, de Philharmonie van Moskou, de Elisabethzaal in Antwerpen en Wigmore Hall, Londen. Ook is het een veelgevraagde gast op internationale festivals, zoals… het Australian Chamber Music Festival, Delft ChamberMusic Festival, Kuhmo Festival (Finland), Beethoven Festival (Polen), Mecklenburg Vorpommern Festival (Duitsland), Prades Festival (Frankrijk), en het West Cork Chamber Music Festival (Ierland). Tournees leidden het trio naar de meeste landen van de Europese Unie, Zwitserland, Rusland, Georgië, het Midden-Oosten, India, Singapore, Indonesië, Japan, Taiwan, China, Australië, de Verenigde Staten en Canada.

Media, cd’s

Het Storioni Trio treedt regelmatig op voor radio en televisie en neemt op voor cd-labels als ARS, BIS, Challenge, Codaex, CPO en Pentatone. Het opgenomen oeuvre reikt van klassiek tot hedendaags en omvat pianotrio’s van onder anderen Beethoven, Brahms, Clarke, Schubert, Sjostakovitsj, Tsjaikovski, en tripelconcerten van Beethoven, Martinů en Volans. De cd’s van het trio zijn ook te beluisteren via Spotify en iTunes.

Jubileum seizoen 2020-2021

Het jubileumseizoen 2020-2021 staat boordevol mooie concerten en projecten. Zo zijn er concerten in de Grote Zaal van het Concertgebouw, de Doelen in Rotterdam, Tivoli Vredenburg, Utrecht, het Muziekgebouw aan ’t IJ en Muziekgebouw Eindhoven.

Verder staan op het programma een Nederlandse tournee met het Tripelconcert van Móór begeleid door het Nederlands Jeugd Orkest o.l.v. Antony Hermus en een tournee naar Korea met het Tripelconcert van Aho. Het trio is te gast op het Kuhmo Festival Finland, het Beethoven Festival in Warschau en voor het eerst op Delft Chamber Music Festival. Kamermuziekavonden zijn er met o.a. altviolist Vladimir Mendelssohn, klarinettist Jörg Widmann, violist Joshua Bell en klarinettiste Sharon Kam. Het trio maakt een theatertour met Thom Hoffman en Saskia Temmink. Er verschijnt een nieuwe cd bij CPO met het Tripelconcert van Moor, opgenomen met de Radio Philharmonie Saarbrucken o.l.v. Pablo Gonzalez, en bij BIS een opname van Aho met het Antwerp Symphony Orchestra o.l.v. Olari Elts. En natuurlijk is er het eigen Storioni Festival 2021, met onder meer een wereldpremière van een pianokwartet van en met altviolist/componist Brett Dean.